Таекуондо Фитнес

900 МЛАДИ БОЙЦИ „ПРЕВЗЕХА“ ЗАЛА „УНИВЕРСИАДА“

Под мотото „Млади приятели на полицията“,  организираният от Спортната Асоциация на МВР Десети национален фестивал по бойни спортове събра на 8 и 9 декември 2012 г. в столицата 900 участници. Те бяха представители на 65 клуба от 25 града в страната,  състезанието бе гостоприемен домакин и на гости от  Сърбия и Гърция. Зала „Универсиада“ бе „превзета“ от ентусиазираните млади бойци, а зрителите не оставиха празни места по трибуните.  Емоциите сред публиката – майки и бащи, баби и дядовци, лели, стринки, чичовци, вуйчовци, съученици и приятели на състезателите, бяха в пълен унисон с атмосферата и напрежението на шестте игрални полета. А там имаше в изобилие от всичко, което съпътства едно толкова мащабно състезание – и бурна радост при победителите, и сълзи в очите на някои от победените. Не липсваха и майсторски изпълнения, заслужили всеобщи аплодисменти.  Адмирации заслужават и организаторите. Както сподели отговорникът за развитието на таекуондо спорта в Спортната Асоциация на МВР Радостин Григоров, родената преди десет години идея за националния фестивал по бойни спортове има една цел – децата да са в спортните зали, а не на улицата, да спортуват, а не да посягат към цигарите, алкохола и дрогата.

При изключително голямата конкуренция представителите на клуб „Таекуондо фитнес“ се представиха отлично. От участвалите в надпреварата 16 възпитаници на треньора Димитър Аврамов само двама не се окичиха с медали. Деветима обаче заслужиха златни отличия , трима – сребърни,  двама – бронзови. Доказателства за сериозния си потенциал дадоха дори тези, които не „позлатиха“ участието си.  Всичко това дава основания да се очакват  бъдещи по-големи успехи,  да се атакуват местата в отделните категории на националните отбори.

Шампионската поредица започна Мария Чанева /кат.до 33 кг – деца, клас „А“/, която буквално прегази и трите си съпернички, като на няколко пъти им „отнасяше“ главите. Показаното от нея обещава успешни изяви и при кадетите, където тя ще се състезава от 2013 г. Трима съперници срещна и Борис Петров  „Ледения“ /кат .до  40 кг  –  клас „Б“/. Той стигна до финала с контузия, а насреща си имаше съперник, от когото вече бе губил два пъти.  Сега Боби прояви железни нерви и воля за победа и обърна резултата в своя полза през  последните секунди на боя. На свой ред Борислав Дончев  „Летящия“ /кат. над 87 кг  – юноши/ също излезе срещу съперник, който го бе побеждавал преди, но този път се видя кой е по-класния състезател.  Още по-оспорвано премина финалната му среща със съсезател от Гърция.  Със страхотна игра и акробатични  техники Дончев наложи волята си, като дори свали съперника си в нокдаун през третия рунд.  „Машината“ Никол Чобанова /кат. до 49 кг – девойки, клас „А“/ продължи победната серия. Тя е с жълт колан, а игра финал с много по-опитна съперничка с червено-черен колан.  Макар и леко притеснена, Никол лесно изкова победата си.  Републиканската шампионка  Боряна Райчева /кат. до 25 кг – деца, клас „Б“/ защити името си с шампионска игра.  Златно отличие заслужи и Борис Димов /кат.  до 27 кг – деца, клас  „Б“/. Това състезание бе второто  за него, но у Бобчо  нямаше и следа от притеснение и той наложи волята си и над двамата съперници, които срещна златния медал.  Победната поредица от първия състезателен ден допълни Надин Абдулдайем /кат. до 29 кг, деца, клас “Б”/. Това бе първото й състезание , но тя оправда напълно гласуваното й доверие, въпреки недостатъчното враме за подготовка.  Със сребърно отличие се поздрави Иван Петров /кат. до 29 кг, деца клас „Б“/. След  две победи на финала той срещна по-голям и опитен съперник и отстъпи само с една точка.  Малко недостигна на полуфинала пък на Георги Тасков /кат. до 25 кг, деца клас „Б“. Макар и с температура, той държеше да участва в това състезание, но трябваше да се задоволи с бронзов медал.  Също със сребро се окичи и американското попълнение в отбора Елизабет Фелоуз  /кат. до 40 кг, момичета клас “Б”/ . Неочаквано една от надеждите на клуба  – републиканският шампион Кристиян Рангелов /кат.  до 33 кг – деца клас „Б“/, започна неуверено, загуби първата си среща и отпадна.

През втория състезателен ден сили премериха други петима представители на клуба. Инфарктни моменти предложиха боевете на носителя на два медала от турнири за световната ранглиста Борислав Найденов /кат. до 33 кг – кадети, клас „А“/. Той трябваше да премине през  конкуренти за място в националния отбор. Първи пред волята му отстъпи Димитър Кожухаров /клуб „Херея“/. На полуфинала съперникът му от клуб „Хемус“ успя да поведе с 4:0, а след това бягаше от размяна на удари. Бобо обаче започна да наваксва в резултата, а накрая съперникът му бе наказан заради демонстративното му нежелание да води битка, резултатът бе изравнен и се наложи четвърти рунд, в който важи правилото „златна точка“. Никой не постигна тази решаваща точка, но заради по-активната си игра Бобо заслужи победата със съдийско решение. На финала го чакаше основният му конкурент за националния отбор Марио Цветанов /клуб „Нерон“/, който бе с предимство в баланса от предишните им срещи с 2:1 победи. Марио започна боя с подчертано агресивен стил, но с отлична защита Бобо не само парираше атаките на съперника, но и съумя да отбележи точка  и да запази резултата до края на двубоя.Балканският шампион Александър  Георгиев /кат. до 49 кг – кадети клас „А“/ се включи в последния момент  надпреварата в по-горна категория от обичайната за него . И в нея той показа класата си и дори направи нокдаун на финала.  А  победата си в състезанието той подплати с обичайното за него шоу.  Към двата златни медала сребърен добави Виктория Георгиева /кадети/. Тя нямаше съпернички в своята категория и игра в по-високата  – до 44 кг. За нея това бе първо състезание, но въпреки че загуби финала, тя се би с ожесточение, хъс и арсенал от техники. Вики загуби само с една точка, но ако продължи, очаква я бляскава кариера. С бронзово отличие се окичи и Никола Статев  /кат.  до 87 кг – мъже, клас „А“. На полуфинала негов съперник бе Стоян Панайотов  /клуб “Мишън“ /, който е с богат опит, много участия в състезания и републиканска титла зад гърба си. Това обаче никак не притесни Никола, който бе излязъл едва за второто си състезание. Той отнесе на два пъти главата на съперника си и поведе в  резултата със 7:6. Единствено от неопитност позволи в последните секунди да му грабнат победата – отстъпи със 7:8. Без медал остана след година и половина отсъствие поради контузия Алек Божков /кат. до 74 кг – мъже/. След неубедителна игра в първите два рунда той позволи на съперника си да поведе убедително. Едва в третия рунд Алек навакса изоставането от 8 точки, но в последната секунда инкасира точка и загуби.


Автор: Ганчо Гатев


Димитър Аврамов благодари на всичките състезатели за тяхното старание, самоотверженост и постижения.

Специални благодарности изказвам и на Милена Търничкова, Диана Тумбева, Любка Шопова-Рондова, Станислава и Ралица Петрови, Диана Александрова, Бранимир Найденов, Стефан Георгиев, а също и на Венцислав Соколов и Радостин Григоров- клуб „Ахил“.

Ръководството на клуб “Таекуондо фитнес“ благодари за подкрепата, усилията и доверието!!!