Таекуондо Фитнес

The Art of Taekwondo

Таекуондо е форма на невъоръжено бойно изкуство и спорт, който използва множество удари с краката и ръцете. Един от основните принципи, които таекуондо използва, е принципа на празното пространство. А именно – когато противника извършва действие, ние трябва да реагираме по най-добрия възможен начин спрямо създалата се ситуация. Има много начини да постигнеш дадена цел, но според таекуондо само един е най-верния път. Именно за това таекуондо е определяно като изкуство – перфектно изиграната ситуация е шедьовър, който дори изпълнителят и може да не е в състояние да повтори. Противникът в таекуондо не е разглеждан като враг, а напротив – той е средство за самоусъвършенстване.

Фокусът на тренировката по таекуондо пада едновременно върху съзнанието и тялото, и за практикуващите го, то има няколко различни роли

Таекуондо като физическо упражнение

DSC_5361

Таекуондо е отлична система за физическо възпитание кактоза деца, които тепърва се развиват, така и за възрастни, желаещи да са в добра форма. Движенията в таекуондо изискват добра подвижност в ставите и добра еластичност на мускулния апарат. Гъвкавостта, която таекуондо развива е от полза за по-доброто телодържане, намаления риск от травми, премахване от вредния ефект от продължителното застояване на тяло. Средствата и методите  на таекуондо развиват анаеробна и аеробна издръжливост, бързина, сила и добра координация, което го превръща в комплексно средство за физическо възпитание. И тъй като има удари с крака, ръце и “киап” (викане), то е отличен начин да се освободим от натрупания през деня стрес.

Таекуондо като форма на невъоръжено бойно изкуство

Таекуондо атакува противника си с голи ръце и крака. Това, което го различава от другите бойни изкуства са мощните и разнообразни движения с краката, които включва. Атаките на таекуондо са агресивни, но същевременно акцентът е поставен върху защитния аспект. Това служи като стимул за съвременния човек, желаещ да научи да се защитава.

Таекуондо се практикува заради силата, грациозността и красотата на своите техники, независимо дали се упражняват отделни техники или се упражняват синхронизирани техники наречени “пумсе” или “хйонг”.

Таекуондо като спорт

DSC_9072

Таекуондо е официален спорт в множество спортни събития като Олимпийските игри, Панамериканските игри, Азиатските игри и др.

Таекуондо е добило признание като международен спорт, свидетелство за което е включването му като пълноправен Олимпийски спорт през 2000 г, на Олимпиадата в Сидни. Таекуондо отдавна е включено в Панамериканските игри, Игрите на добра воля, Азиатските игри, Панафриканските игри.

Състезанията по таекуондо се провеждат по правила, които задължават употребата на защитна екипировка и регламентират позволените атаки и защити, като по този начин ограничават възможните травми. Така състезателите по таекуондо могат да се наслаждават на емоциите на едно състезание с по-малък риск от контузии.

Таекуондо като метод за обучение

Таекуондо тренира тялото, но развива и ума. Целта на обучението по таекуондо е да стимулира и двата аспекта, за да помогне при изграждането на личността. Практикуващите таекуондо получават повтарящи се уроци по етикет заедно с практичните бойни умения, които помагат за изграждането на характер.

Таекуондо като самозащита

Таекуондо е завършена система за невъоръжена самоотбрана. То е всепризнато като бойното изкуство с най-развит арсенал от техники с крака – от обикновени до зрелищни.

Таекуондо като социална интеракция

Човек не може да намери истинското значение на таекуондо като тренира сам. Тренировката се извършва под наставленията на треньор или по-напреднали ученици, които не само преподават техники, но са и отговорни за преподаването и демонстрирането на искреност в тренировката, необходима за откриването на красотата на таекуондо. За да усети истинското значение на таекуондо, практикуващият трябва да е истински откровен.

Истинският практикуващ осъзнава, че таекуондо е начин, процес, а не само средство за постигане на крайна цел като бойни умения или медали. Това е парадокса на “До”; истинският практикуващ, който цени вътрешния процес на развитие повече от външните награди обикновено развива най-добрите умения.

В днешния модерен свят на бързи комуникации, желанието за бърз успех и даже по-бързо възнаграждение, таекуондо е начин за преоткриване на ценностите на търпението и искреността  и красотата на тялото и ума.

Това са истинските ценности на таекуондо основаващи се на векове азиатска мисъл и практика.

Таекуондо е път за модерния човек да се завърне към състояние на хармония между тяло, съзнание и дух.